Porsche-portrettet
Utgivelse: Norsk Porsche nr. 1 Tekst: Kjell Jørgen Holbye Foto: Dag Thorenfeldt

Porsche-portrettet

Porsche-portrettet

Fjorten år etter at han flyttet fra Bygdøy og stambordet på Theater-caféen, stortrives Dag Thorenfeldt i dobbeltrollen som økogårdbruker og fotograf. På hundre og tretti mål jord på Hvaler har han hundre dyr gammelnorske spælsauer, og sammen med kona leverer han egg, kjøtt og grønnsaker i verdensklasse til blant annet topprestauranter som Maaemo og Kontrast.

– Jeg ville at bildet skulle reflektere min nye tilværelse som fotograf og bonde, sier Thorenfeldt. – Det var mange som ikke trodde det skulle gå, men vi har fått det til og trives i vår nye tilværelse, legger han til. Sammen har han og kona bygd gården opp fra bunnen av. Det 80 kvadratmeter store huset flyttet de inn i den siste helgen i november 2003. – Vi har bygd hus og låve, uthus og garasje, det har vært et blodslit. Men absolutt verdt det, slår han fast.

På gården på Hvaler kan ungene klatre i trærne, få skrubbsår på knærne og tilbringe mye tid utendørs – i nær kontakt med naturen og gårdsdyra. For som Thorenfeldt sier, var det et verdivalg da han og kona Else valgte å legge Oslo-livet bak seg og satse på landbruk i skjærgårdslandskapet på Hvaler utenfor Fredrikstad. Her beiter sauene ute året rundt, om sommeren på Søsterøyene og Tisler, om vinteren på gården, der de har tilgang til ly når de ønsker det. Hønene lever sine liv i et spesialimportert, mobilt hønsehus fra Tyskland, som flyttes rundt slik at de hele tiden kan beite på friskt gress. – Hønsehusene er drevet med solenergi. Vi ønsker å leve så grønt som overhodet mulig, sier Thorenfeldt. – Og så har vi noen smågriser som luker for oss. Det er flotte dyr, og vi selger noen få hvert år som vi ikke bruker selv, sier han.

«Jeg ville bringe sammen de to tingene jeg setter høyest, min virksomhet som fotograf og som økobonde. Jeg var rett og slett nysgjerrig på hvordan sauene og en Porsche ville fungere. Jeg synes det ble skikkelig bra.»

Økobonden synes det gir mening å drive med landbruk i Norge i 2018. Det er det mange grunner til. – Gift og mat hører ganske enkelt ikke sammen, sier han bestemt. – Vi leverer et kvalitetsprodukt som er hundre prosent økologisk, og jeg tror det er fremtiden. Det er dyrere, men så kan vi også med fordel spise mindre – men bedre – kjøtt, og heller satse mer på grønnsaker. Kjøttet trenger ikke å ha hovedrollen på tallerkenen til hvert eneste måltid, uten at det betyr at alle må bli vegetarianere, sier han. Fotografbonden er opptatt av matjord og landskapsvern, og få ting opprører ham mer enn nedbyggingen av matjord. – Det er vanvittig! Vi trenger jorda, og det er forferdelig at den blir kastet bort. Landet trenger mulighet til å produsere mat, sier han. – Og se på landskapet. Det er noe av det mest verdifulle vi har, og uten beitedyr gror det igjen! Sier han og slår nesten i bordet.

I disse dager flytter den aktive fotografen studio, arkiv og mørkerom fra Oslo til Hvaler. Det føles som et endelig farvel. – Fytti rakker’n, det er enorme mengder arkivmateriale som skal flyttes etter flere tiår som fotograf, sier Thorenfeldt, som gikk læretida i VG og siden har vært med på det meste innenfor fotograf-faget. – Jeg har gått gradene i redaksjoner, på labben og på bildedesken. Jeg prøvde meg på Journalisthøgskolen på slutten av 80-tallet, men jeg tror helt ærlig talt de var like lettet som meg da jeg sluttet etter det første året, sier han og gapskratter. – Men jeg kommer nok alltid til å være Oslo-gutt i hjertet. Hvaler-mann tar det mange generasjoner å bli, legger han til.

Bil: 2015 Porsche Macan S i fargen Arum metallic