Kjører fort for å temme fart
I den kommende dokumentaren Taming Speed følger vi Aksel Lund Svindal som fersk racerfører i Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Hva er overførbart fra utfor til bane, hvor raskt kan en ny idrett mestres, og hvilke utfordringer er vanskeligst å takle?Vi har sett ham stupe utfor de snødekte klippene i Kitzbühel, og vinne i Beaver Creek med umulige odds, men etter at skiene ble lagt på hylla, har Aksel Lund Svindal brukt stadig mer tid på en annen type fartsøvelse – nemlig racing. Da det ble kjent at han skulle delta i årets Porsche Sprint Challenge Scandinavia, fattet det svenske filmselskapet Katagrama interesse. Hva om man dokumenterte OL-vinnerens forsøk på å lære og vinne i en ny idrett – i en Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport?
Vinnerskalle
– Filmen handler, som tittelen avslører, om å temme fart. Mitt utgangspunkt for filmen er om man kan overføre egenskapene fra utfor til racing. Har noen bare «det» i seg, og er et slikt talent eventuelt overførbart fra idrett til idrett? spør regissør Erik Stenborg. Han og teamet i Katagrama har fulgt den relativt ferske racingføreren tett over tid, og den svenske regissøren har blitt kjent med en vinnerskalle som ikke gjør noe halvveis. – Det at Aksel her gjør noe nytt, er spennende i seg selv. Det finnes jo noen likheter med alpint i form av sporvalg, betydningen av ergonomi og utrustning, men det er også fryktelig mye nytt, sier Stenborg.
«Man ønsker å få maksimalt ut av prestasjonen med et minimalt forbruk av energi.»
Hans tese har vært å finne et slags svar på hva fart gjør med ulike personer.
– Jeg er fascinert av det å våge, og i filmen forsøker vi oss på en vitenskapelig tilnærming der vi utreder denne opplevelsen av fart – riktignok med små midler, forklarer Stenborg.
Vi følger Lund Svindals reise, og vi blir blant annet med til Italia for å møte den velkjente doktor Riccardo Ceccarellli og hans Formula Medicine. Der får Lund Svindal selv se hvordan det medisinske og mentale treningsopplegget er for Formel 1-førere på aller høyeste nivå. Ceccarelli har vært involvert i utviklingen av treningsmetoder og forskning knyttet til racing helt siden 1980-tallet, og Lund Svindal får selv erfare hva slik trening innebærer.
Trener hjernen
– En del av opplegget hans kalles for «mental economy training», og kan sammenlignes med en motor. Man ønsker å få maksimalt ut av prestasjonen med et minimalt forbruk av energi. I dette tilfellet snakker vi nærmest om hjernen som en maskin, sier Stenborg.
Tidlig i prosessen stilte regissøren seg spørsmålet om Lund Svindal ville ta dette på ramme alvor, eller om det ville bli en mer uhøytidelig prosess. Stenborg forklarer at nordmannen selv pleier å si at det er gøy å prøve racing, men at han ikke kan ta det for alvorlig.
– I praksis er Aksel allikevel så fokusert, og vi ser at han alltid gjør ting så godt han kan. Det er ikke OL i utfor, men dette er heller ikke bare for moro skyld, understreker Stenborg.Han forteller om en hendelse før race 2 på Anderstorp der filmteamet var sene med å få rigget lyd, og Lund Svindal ble da litt forsinket med påkledning og line up.
– Det likte han ikke, for å si det sånn, sier Stenborg og ler.
– Det sier noe om hans tilnærming til prosjektet, mener regissøren.
Coulthard forklarer
I dokumentaren Aksel, som kan ses på Viaplay, handlet det meste om personen og idrettsutøveren Lund Svindal. Erik Stenborg sier at Taming Speed er noe annet, og handler mest om satsingen på racing som en helt ny aktivitet for ham.
– Vi følger ham tett på banen. Det er ingen voice over, men hyppige intervjuer. De som ser filmen, er sannsynligvis mer interessert i alpint enn i racing, så underveis animerer og forklarer vi flere racing-relaterte ting, sier Stenborg.
Da er det tidligere F1-fører David Coulthard som forteller hvordan man eksempelvis setter opp en bil, hvordan fart oppleves i en racerbil, og hvordan opplevelsen er av å gå fra en rask bil til en enda raskere bil. – Vi har også filmet en del på Rudskogen med Dennis Hauger, der han coacher Aksel litt på ulike ting, røper Stenborg.
Like bak prinsen
Filmen foregår fra sesongens første Club sport race til avslutningen på Mantorp i oktober. Da settes punktum etter at teamet har fulgt ham i ti måneder.
– Der hvor for eksempel Drive to Survive handler mest om løpene, og hvordan det går, er vi opptatt av å skildre opplevelsen til Aksel. Uten å avsløre for mye vil jeg tro det blir veldig tydelig for den som ser på, at en del faktisk er overførbart fra alpint til racing, og det blir raskt klart at han får til dette, sier svensken.
Selv i racingmiljøet var mange overrasket over hvor fort utviklingen gikk, og hva Lund Svindal presterte på kort tid. Regissøren kan fortelle at allerede på dag tre i bilen var Lund Svindal kun tre tiendedeler bak prins Carl Philip, som har drevet aktivt med racing i ti år.
– Kult å få muligheten
– Det har først og fremst vært veldig gøy å kjøre bil. Det å få den muligheten er kult. Det var også gøy å dra til Italia, og å snakke med folka bak Formula Medicine. Det som er overførbart fra alpint, er dette med å lese kurver og linjer, men det er mye som er nytt, sier Lund Svindal.
Taming Speed kan sees på Viaplay.