
Ratt i lange baner
Jo mer sporty en bil er, desto viktigere er jobben til rattet. Høyst sannsynlig er rattets form og følelse for nye bilgenerasjoner mer magi enn vi forstår, at det klassifiserer under vitenskap. Åtte generasjoner 911-ratt viser teknologi- og tidsånden med tydelighet.
Feil ratt vil skape nøling og rynker på nesen, riktig ratt vil snakke direkte til senteret i hjernen som tenner kjøresuget. I hvert fall om man har et snev av bilinteresse.
Sett deg selv i posisjon til å konstruere rattet for en ny generasjon av 911, med forutsetning om at det skal være uten lånte impulser fra tidligere. Det er i hvert fall slik det oppleves når man kikker på rattene fra de åtte generasjonene av 911 som finnes. Ulikhetene er store innen tidsaksen på drøyt 50 år som 911 har eksistert, samtidig som detaljene ved hvert enkelt sender klare signaler fra hvilke tidsepoker de tilhører. Når bilene var enkle og analoge speiler rattene den tidsalderen, deretter kommer det digitale mer inn i bildet og rattene fylles opp med stadig flere funksjoner som kan styres. En annen og interessant betrakting er utviklingen i sportslighet. I stedet for tynne ratt med stor diameter har tykkelsen økt og diameteren gått ned. Og la oss for all del ikke glemme kollisjonsputen og dens utvikling. Fra relativt klumpete løsninger som tar mye plass i rattets sentrum, har de krympet til dimensjoner som ikke setter for mye preg på helheten. Dermed må det være lov å si at dagens ratt er både lekre for øyet, treffer sansene når de er i bruk og er svært funksjonelle.








Også notert
1
Hvorfor nøye seg med kjøreopplevelser kun i urbane områder med forutsigbare veier? Ta turen til Lærdalsøren Hotel og lei deres flunkende nye Porsche 911 Carrera. Bilen er som skapt for de fantastiske veiene som venter på deg i fjellheimen og den turtallsvillige 385 turbohestekrefters «Røde Baron» kan leies på time– eller dagsbasis. Med på kjøpet får du forslag til håndplukkede kjøreruter i nærområdet.
2
Tiden flyr. Boxster fyller 25 år og fortjener absolutt oppmerksomhet. Det sørger den nye spesialmodellen definitivt for. Eller hva skal man tenke om en midtplassert 4 liter med fartsressurser som GT4? La oss se nærmere på fenomenet Boxster.
3
Porsche og motorsport er to sider av samme sak, og det samme kan sies om urprodusenten TAG Heuer. Ikke at sistnevnte har kjørt løp direkte, men på en måte har de det. Vi tenker på TAG Heuers rolle som offisiell partner for tidtaking opp gjennom historien, og selvfølgelig at mange utøvere har hatt urene på håndleddet. Så de har vært med.
Flere saker