- Jeg ville matchet bilen til garderoben

- Jeg ville matchet bilen til garderoben

Kjørestil
Han mener norske menn er kommet et langt stykke i å kle seg bedre, skreddermester Andreas Feet, sist sett som programleder for NRKs Symesterskapet. Med utdanning fra London og karriere på Savile Row vet han hva han snakker om.

Utgivelse: Norsk Porsche nr. 4 Tekst: Kjell Jørgen Holbye Foto: Helge Skodvin

Til denne utgaven av Kjørestil har han valgt et antrekk bestående av en bespoke-bukse fra Tailor Cutter Company, jakke i grønn cordfløyel fra Regent i Tyskland og slips fra Drakes. Føttene, som er innhyllet i sokker fra Falke’s Shadow-kolleksjon, er stukket ned i et par sko i semsket skinn fra Kiton med solide gummisåler. Den blå skjorten i pin point-stoff er fra hans eget merke, Andreas Feet.

Komfort viktig
– Antrekket jeg har valgt er casual og komfortabelt, samtidig som det har litt forskjellige teksturer, som cordfløyel og semsket skinn. Pin point-skjorten har en matt, crisp finish som fungerer til både formell og uformell bruk, og gir antrekket stil. Dette er et klassisk kjøreantrekk, der man er kledd for å nyte kjøreopplevelsen og samtidig er elegant nok til å stanse på veien og innta afternoon tea, sier Andreas Feet.

– Jeg mangler i grunnen bare kjørehansker og en car coat, legger han til. Selv er skredderen til vanlig uten bil, og møter derfor ikke utfordringen med å kle seg opp til kjøreturen – iallfall ikke daglig.

– For meg er bilkjøring som oftest knyttet til praktiske gjøremål som flytting og transport, sier han. Men helt uten Porsche-erfaring er Feet ikke.

– Da jeg jobbet i Tyskland hadde sjefen en Porsche 911 Targa 4 GTS, og den fikk jeg prøve innimellom, forteller han.

– Det var en flott erfaring, bilen var imponerende sharp og stram, og det var så mye å gå på med akselerasjon. Det er noe av det råeste jeg har vært med på, sier han.

Interiøret: prikken over i-en
Som skredder er det ikke til å unngå at Andreas også kaster både ett og to blikk rundt seg inne i kupeen.

– Selv om eksteriøret helt klart er viktig, er interiøret med på å skape en helhetsopplevelse. Det er added value, og viser føreren respekt. Det bidrar klart til kjøreopplevelsen, sier Feet. Han har lekt seg litt med Porsches nettsider for valg av interiør-detaljer.

– For den cabrioleten jeg er avbildet med, er det blant annet mulig å få en veldig fin kombo av lyst grått og brunt skinn, med tre i dashbordet og brunt skinnratt. Solvisirene også i skinn – og så de burgunderrøde setebeltene som gir en liten touch av farge. Det var veldig tiltalende, må jeg si. Detaljene får det til å stå ut, og det passer ypperlig til eksteriøret i Midnight Blue. Det er en bil man kan bruke, og som ville stått flott til den grønne cordfløyelsjakken, sier Feet.

– Det er kanskje å trekke det langt å skulle matche bilen med garderoben, men hvorfor ikke, hvis man har muligheten til det?

Også sømmene er en del av Porsche-designet – helt «sømløst».

Once bespoke, there is no return
Selv er Feet vant til at ting koster litt ekstra. Per i dag koster en bespoke dress sydd i England fra 60 000 kr og oppover. Altså ikke for mannen i gata.

– Det er klart at det er kostbart å kle seg fint. Og så er problemet at om du først har snust på bespoke, er det ingen vei tilbake. Selv har jeg ikke kjøpt nye ferdig-
sydde klær på årevis, det er for vanskelig å finne optimal passform på de plaggene som tilbys i butikkene. Det er vanskelig å finne klær man blir helt fornøyd med, sier han.

Men norske menn klarer det stadig i større grad, om vi skal tro Andreas Feet. Utviklingen i nordmenns klesstil er helt klart positiv, mener han, særlig i lys av at Norge mangler en del tradisjoner som våre brødre i England og Italia er en del av.

«Det er kanskje å trekke det langt å skulle matche bilen med garderoben, men hvorfor ikke, hvis man har muligheten til det?» 

Detaljer 01 Stor

Klesregel nummer én
– Det er jo en del regler for hva som passer seg i visse situasjoner og ikke minst tid på dagen, sier Feet. Særlig er det én ting han gjerne vil påpeke.

– Mange benytter smoking i bryllup på dagen. Det er feil, siden smoking er et aftenantrekk som ikke skal benyttes før etter klokken 18.00. Velg heller en tredelt dress – altså med vest – for å heve den litt over hverdagsdressen. Eller skaff deg sjakett. Så kan du heller bytte til smoking senere på kvelden, sier han. – Om dagen skal man benytte lyse farger, mens de mørke er forbeholdt kvelden. Det er veldig enkelt, sier Feet, og understreker at det også gjelder sko.

– Brune sko før kl. 18.00, sorte sko etter. Definitivt sort sko om aftenen, konstaterer han.

Men la oss nå si at den britiske sosieteten kalte, og vi plutselig fikk råd til å utstyre oss som en ekte britisk gentleman. Hva ville det omfatte? Feet teller på fingrene.

Skoene ville skredderen hentet fra Japan
Du ville trenge et jaktantrekk, som kan bestå av opptil seks plagg. Kjole og hvitt, sjakett, og smoking må med. I tillegg minst fem dresser – én for hver dag – og røkejakke med bukse. I tillegg kommer et antall separates – klær som kan brukes hver for seg, som cordbukser og tweed-jakker … Det ville nok raskt bli tjue antrekk, fastslår han. – Og minst tjue skjorter, fordelt på formelle og mindre formelle modeller, legger han til. – Men da er du også godt utstyrt.

– Japanerne er ekstremt gode på sko. De har utsøkt håndarbeid, og man får sinnssykt mye igjen for pengene. En tur til Tokyo er vel verdt det, sier Andreas Feet.