Stedet er en gammel verkstedhall på Torshov. Bilpleievirksomheten har gått over i historien, men lokalene inviterer til kreativ bruk. Kledelige ti minutter forsinket ruller en svart pickup inn i bakgården, og Olav Stubberud kommer ut iført rosa hettegenser og svarte jeans. Vi følger etter ham inn i den gamle verkstedhallen, der de forrige eierne har etterlatt både kompressor og verktøytralle. Et tykt støvlag dekker alle overflater. En kompanjong av Stubberud fanger seansen på film. Alt skal dokumenteres.
I oktober skal Stubberud benytte stedet til sin hittil mest ambisiøse utstilling, som blir starten på et større prosjekt. Med prosjektet Basic tar fotografen for alvor skrittet over i en digital verden. Sammenstillingen av foto, video, lyd og virtuell virkelighet vil bli en unik mulighet til å ta del i den særegne energien som denne kunstneren utstråler. Bil og fart står sentralt.
Utstilling i oktober
– BASIC er egentlig et stort prosjekt som starter med utstillingen i oktober, forteller Stubberud, mens han presser den lange og tynne kroppen inn i VR-drakten. – Jeg vil skape min drømmeverden, min visjon av virkeligheten – som inneholder fart, bil, MC, self improvement og et lite dryss med samfunnskritikk. Det gjelder å vise frem den flowen som jeg føler i mitt eget liv, forteller kunstneren mens han kjemper mot den gjenstridige drakten. – Det handler om å leve fritt, samtidig som det jo ikke er noe moro hvis alt er lov, sier han.
Det begynte allerede i 2014, fortsatte i 2017, men ble avbrutt av ting som skjedde i privatlivet og andre momenter. Men etter hvert kom prosjektet igjen i bevegelse – midt i et hektisk turnéliv. Da Stubberud kom i kontakt med Pablo (de Rosacruz), endret det karakter og fikk nye dimensjoner.
– Han fulgte meg på Insta, der hadde han en masse greier på feeden – om avatarer, manifester og masse annet. Det var ganske spaca greier – om man ikke kjenner ham, sier Stubberud. – Da han skulle hjelpe meg med et par småting, oppdaget jeg at han gjennomførte, og vi fikk til en Zoom-samtale. Derfra bare eskalerte hele prosjektet, forklarer han.
Pablo de Rosacruz er nemlig ingen hvemsomhelst. Kjent som produsent for teamet DJ ATICA har han gjort kometkarriere på den internasjonale musikkscenen, med forrykende show og utstrakt bruk av 3D og datagrafikk. Og nå CEO i
Hyperrealistiske avatarer
– Møtet med Pablo gjorde meg utrolig hypp på å utnytte digital teknologi mye mer enn det jeg hadde planlagt, sier Stubberud. Drakten er på plass, en svart heldekkende drakt med innebygde sensorer. På hodet har han en hjelm, og foran stikker det ut et slags stativ. Det viser seg å være en iPhone-holder.
For Stubberud skal ikke bare opptre på utstillingen – han skal samtidig duplisere seg selv som avatar – i sanntid. Men hva vil det egentlig si?
– Jeg har skapt en av verdens mest hyperrealistiske avatarer, så når jeg gjør noe i den analoge verden, blir det fordoblet digitalt, forklarer han. – Med denne teknologien så jeg med en gang muligheten til å ta Basic inn i the metaverse – det skulle ikke lenger bare være en happening i den analoge verdenen, sier han entusiastisk.
På iPhonen har det nå dukket opp et ansikt som ikke er til å skjelne fra Olavs eget. Avataren er virkelig hyperrealistisk, og når systemet er i gang, følger det digitale fjeset hans minste bevegelser.
– Det er et ganske svært oppsett, siden alt skal foregå i sanntid. Først skal systemet lese mine bevegelser via 100 punkter, signalene skal overføres trådløst. deretter oversettes til instrukser for avataren, som så skal sendes tilbake til skjerm. Det skal ganske mye maskineri som skal til, men vi har løst det. Nå er vi på vei inn i den hyperdigitale verdenen, sier Stubberud.
Utstillingen i oktober kommer vil ha foto som grunnlag, men på toppen kommer altså den digitale versjonen av utstillingen, videoer, streaminger, salg av NFT-er, digitale kunstverk … – Det er viktig for meg å beholde det menneskelige inn i den det digitale – så kombinasjonen blir veldig spennende, sier Stubberud. – I tillegg blir det en masse AR (Augmented Reality, red anm.). Egentlig er det et ganske suppete prosjekt, ler han. – Men bildene kommer fortsatt til å stå i sentrum. Uten bildene er det ingenting.
Scan bildet med ARweb på din mobil for en overaskelse.
Porsche har alltid fascinert Stubberud, og har vært en inspirasjon i arbeidet hans. Porsche-portrettet som vises i dette nummeret, er faktisk en retake av et bilde Stubberud tok i 2014. Det viser en toppløs dame som stikker opp gjennom taket på en Cayenne – mens fire menn med finlandshetter sitter i bilen.
– Egentlig er det ganske skummelt å gjøre en retake, men jeg synes jeg har fått til en ny tvist på dette, sier han. – Porsche er blant mine favorittbiler, en av de mest tidløse designene som er laget, og kommer til å dukke opp på utstillingen også. Kanskje dukker det opp et par Porscher til, sier han hemmelighetsfullt. – For meg er det en ekstremt visuell bil, som jeg begynte å spare til som 11-åring, ler han.
– Jeg lar meg inspirere av det fysiske, som arkitektur, biler, og natur. Jeg ser faktisk ikke så mye på bilder generelt hvis jeg skal finne inspirasjon, avslutter han.
Utstillingen kan oppleves i Vogts gate 26, Oslo mellom 24. - 31. oktober 2021.
Følg Olav på Facebook for mer informasjon.