På kjøret, en hyllest til friheten

På kjøret, en hyllest til friheten

Vi anbefaler

Utgivelse: Norsk Porsche nr. 1 Tekst: Kjell Jørgen Holbye

Da den andre verdenskrigen sluttet i 1945, var den unge amerikanske forfatteren Jack Kerouac i begynnelsen av tjueåra. Sammen med studiekameratene på Columbia University, der han hadde stipend for å spille amerikansk fotball, ble Kerouac det ledende navnet i gruppen som ofte blir kalt Beat-generasjonen. På kjøret utkom i 1957.

Det er forfatterens rastløse reising på kryss og tvers i USA i årene etter krigen som danner basis for romanen. Sal Paradise er en ung og håpefull og nyskilt forfatter som en dag får besøk av den eventyrlige og drømmende småforbryteren Dean Moriarty. Dean flytter inn hos Sal, og de to blir nære venner og bestemmer seg for å reise vestover sammen. Når Dean drar hjem, bestemmer Sal seg for å reise vestover til Denver for å treffe kompiser. Tidenes road trip er i gang ...

Det er ikke for ingenting at På kjøret er regnet som beat-generasjonens mesterverk og en av det tjuende århundrets beste og viktigste romaner. Her møter vi en generasjon som er preget av at depresjonen og verdenskrigen har tatt fra dem ungdomstiden. De kompenserer med opprør, frihetslengsel og overskridelser, en livsstil der sex og narkotika – men også kunst og filosofi – er viktige bestanddeler. Som kulturelt ikon er romanen alle ungdomsopprørs mor, og Jack Kerouac og vennene hans blant beat-forfatterne, som Allen Ginsberg, William S. Burroughs og Neal Cassady, er dets fedre.

Du møter dem alle i denne fantastiske, smarte, velformulerte og frihetselskende romanen, der en lang rekke karakterer fra det virkelige liv opptrer under pseudonymer. På kjøret er en hyllest til det frie livet langs landeveien og en feiring av friheten.

På kjøret er oversatt til norsk av Olav Angell.

«De medtatte bagene våre lå slengt på fortauet, vi hadde stadig et godt stykke igjen. Men det gjorde ingenting, veien er livet.»