Rå energi på Fornebu
Rå energi på Fornebu
Porsche-portrettet
Lek med lys, farger og røyk er blant kunstnerduoen Broslos varemerker. Vi utfordret den kreative duoen til å ta dette nummerets Porsche-portrett – og fikk innfridd forventningene.

Utgivelse: Norsk Porsche nr. 5 Tekst: Kjell Jørgen Holbye Foto: Kimm Saatvedt / Hest Agentur

Åstedet er Fornebu. I en bygning like ved siden av det gamle tårnet har BROSLO – Nikolai og Jonny – installert seg med kombinert gokart-verksted(!) og atelier. Naboene er få, og mulighetene for å lage lyd gode. Men i dag er det helt stille på asfalten som en gang så reisende vel av gårde den gang det å fly var noe man skrev hjem om. Det ligger en konsentrert energi i lufta som lover godt for dagens foto shoot.

Vi hører bilen før vi ser den. Den praktfulle sølvgrå 911-eren brummer dyrisk mens den kryper de siste metrene frem foran verkstedet. Dagens fotomodell er på plass, og Nikolai bestemmer seg for å ta en tur på den gamle flystripa. Verken han eller kunstnerkompis Jonny er ukjente med biler. Det har blitt mange turer i toppmodeller fra Lamborghini og Ferrari, men Porsche har en spesiell plass i guttas hjerte. Bare slått av den unike Ford Fairlinen med manuelt gir som Nikolai har arvet av bestefaren. Han innrømmer at det er amerikanerne som ligger hans hjerte aller nærmest.

Nå installerer han seg bak rattet på den nyvaskede praktbilen, lånt av en kompis, mens dagens filmfotograf setter seg i baksetet med kameraet klart. Etter noen minutter er de tilbake, bilen får godkjent-stempel («helt rå!») og fotografen har nesten fått nakkesleng. – Fy faen, denne går fort! utbryter Nikolai. Fra sjåførskolen vis-à-vis atelieret kan vi kjenne antydning til bebreidende blikk.

Men det får være. Nå går døra til kunst-hangaren opp, og bilen triller inn for å være midtpunkt de neste to–tre timene. Det store lokalet bærer tydelig preg av kreativt arbeid. Stabler med malingbokser kjemper om plassen med installasjoner og koloristiske skulpturer. Folk fra Porsche Norge har dukket opp, og Aksel Lund Svindal har tatt turen. Det hele begynner å få preg av et skikkelig Porsche-event.

Flight Mode
Nytt av året er at de to kunstnerne også har overtatt det gamle flytårnet. Det er midtpunktet for prosjektet Flight Mode, forteller Jonny.

– Tanken er å utvikle tårnet til et slags AirBnB-konsept. Vi bygger et sted der artister som skal opptre på Fornebu Arena kan være mens de er i Norge – med studioer og andre fasiliteter tilgjengelig. Et sted å leie til spesielle anledninger, forteller han.

Duoen har lang erfaring med å jobbe med andre artister. Åse Kleveland holdt til i bygget da BROSLO flyttet inn, og Nikolai forteller at de har jobbet med flere prosjekter med Norges kanskje største diva.

– Hun kom cruisende i Saab Sonetten hver dag, og hun så alltid like fresh ut – det var 10 av 10 hver eneste dag. Bare sånn, hva er det hun holder på med, liksom? sier Nikolai.

For duoen, som møttes i alpinbakkene på Lillehammer mens Nikolai studerte ved Arkitekthøyskolen, har mange baller i lufta. Fra møbelproduksjon i lokaler på Lillehammer gikk veien til kunst, der BROSLO er solid plantet. I tillegg holder de på med en rekke prosjekter innen design, interiør og arkitektur.

«Hele vårt prosjekt handler om å følge drømmer og bryte med det konvensjonelle ni-til-fire-opplegget»

– Hele vårt prosjekt handler om å følge drømmer og bryte med det konvensjonelle ni-til-fire-opplegget. Alt skal være over the top og helt drøyt. Uttrykket kan godt være litt drømmende og ute – vi er ikke så opptatt av å dokumentere virkeligheten, sier Jonny.

Californebu 5

Rått uttrykk
Rått uttrykk For Porsche-portrettet har de planlagt et opplegg med røyk, glinsende overflater – og innarbeiding av to av neoninstallasjonene de står bak. Insane er en bearbeiding av Nissans logo i neon og nye farger, mens Diet Love Sucks er en hyllest til det å følge drømmer – uansett hvor meningsløs samfunnet måtte mene at drømmen er.

– Man kjøper ikke Porsche fordi det er praktisk, ikke sant, men fordi det er noe du elsker, ikke sant? sier Nikolai. – Man må ikke la samfunnet stanse drømmene sine, selv om det alltid er krefter som vil det.

Nå begynner Jonny og Nikolai arbeidet med bildet. Neoninstallasjoner flyttes, og et monster av en røykmaskin hentes fram. BROSLO overlater ikke noe til tilfeldighetene, og er ekstremt opptatt av å få fram linjene i karosseriet. Alt må stemme, og lyset må falle helt riktig for å få fram refleksjonen duoen ønsker.

– Bilen har en rå energi som stemmer bra med Insane og Diet Love Sucks, konstaterer Jonny mens han stiller de to neoninstallasjonene rundt bilen. Assistenten starter røykmaskinen, og snart begynner det klikke i kamerat.

– Vi er ute etter et uttrykk som er rett fra levra, rått og kompromissløst, sier Jonny. – Et skikkelig kompromissløst og råkult drømmescenario. Det er en veldig aggressivitet over 911, og den går vanvittig fort. Det er det vi må få fram på bildet.