Cars & Coffee
Cars & Coffee
På innsiden
For noen er kaffe bare kaffe. For andre handler det om fag og lidenskap. Nå har Supreme Roastworks og Porsche Center Oslo funnet tonen på Aker brygge. Et besøk kan absolutt anbefales.

Utgivelse: Norsk Porsche nr. 7 Foto: Kimm Saatvedt / Hest Agentur

Det er uansett ikke vanskelig å anbefale Aker Brygge, enten du foretrekker bare å henge med en god kopp kaffe, ta en pust i bakken eller kikke på utstilte Porscher og få nyttige råd. Eller kanskje enda bedre, ta en skikkelig kaffeprat med eier og barista Odd Steinar Tøllefsen.

Espresso gir dominoeffekt
Kaffebrenneriet Supreme Roastworks ble etablert i et gammelt bilverksted på Torshov i 2007 av entusiastene Magnus Lindskog og Joar Christoffersen. De jobbet sammen på Mocca og Java på St. Hanshaugen som baristaer og kaffebrennere. To legendariske kaffebarer, startet av Norges første kaffe-verdensmester Robert Thoresen.

Det Lindskog og Christoffersen lærte hos Thoresen, dannet grunnlaget for starten av Supreme Roastworks. Den første tiden drev de to forsiktig, men når de etter hvert blir oppdaget av kresne kaffekjennere, kaffebarer, restauranter og bedrifter som ønsker det lille ekstra, blir det fart i sakene.

På denne tiden er ikke Odd Steinar med i Supreme Roastworks. Han har jobbet som fotograf hos Aftenposten i en årrekke, men har skiftet beite til film- og TV-bransjen. På en jobbtur til Italia ser han lyset. En «fantastisk» espresso á la Nutella i Napoli gjør ham til entusiast over natten.

– Spørs om denne hadde falt i smak i dag, ler Tøllefsen. Men fra da av skal det bli store endringer for mange personer.

Cars And Coffee 5

«Say cheese!»: Turistene strømmer til og knipser et instagram-motiv for anledningen.

Klinket til i VM
– Kaffe ble temmelig altoppslukende for min del, når jeg ikke jobbet. Etter at jeg over noen år nesten daglig hadde hengt mye hos Magnus og Joar i bilverkstedet på Torshov, kall det gjerne en slags hangaround som spurte om alt, kom tanken om det ville være gøy å jobbe med kaffe. Det utviklet seg til en splittet hverdag med 50/50 mellom jobb som barista og fotografering, forteller Odd Steinar.

Deretter følger to år på Strand Restaurant hos Tom Victor Gausdal, før Odd Steinar går inn i Supreme Roastworks og vil følge drømmen om å arbeide fulltid som barista.

– Kort fortalt gjorde jeg alt jeg kunne for å overtale Magnus og Joar til å åpne kaffebar, forteller Odd Steinar. Resultatet ble baren øverst på Grünerløkka.

Etter åpningen 1. februar 2013, er det ingen som ser seg tilbake. De tre tviholder på filosofien om å importere og brenne de kaffetypene de selv liker, med fokus på såkalt bærtørket kaffe. I mange år ble dette ansett som annenrangs kaffe, siden prosesseringen etter innhøsting er vanskelig og uforutsigbar. Spontanfermenteringen kunne gå galt i et varmt og bakterierikt klima og resultere i en «rufsete» kaffe. Nå har metodene blitt fin-tunet, og en bra bærtørket kaffe kan være helt ekstraordinær: intens, søt, fruktig og kompleks.

– I 2013 ble kaffe en livsstil med kunnskapen jeg hadde fått. Men det var likevel et sjokk å bli norgesmester i kaffe året etter, i 2014. NM-tittelen kvalifiserer til å være med i VM, og det var sjelsettende å bli nummer 4 i VM, i tøff konkurranse med 40–50 andre nasjoner. Jeg innså da at noe som tidligere var en utopi, en VM-tittel, faktisk var innenfor rekkevidde, sier Odd Steinar. Året etter vanker det et nytt norgesmesterskap, og reisen mot et nytt stort mesterskap var i gang. VM-tittelen var målet.

På utstilling: Du vet aldri hvilken modell som står utstilt på Porsche Studio Oslo. Denne gangen får vi komme tett på en Guards Red 911.
Cars And Coffee 9

– Det høres merkelig ut, men jeg trente på kaffelaging hver dag i året som fulgte. Jeg rigget konkurransebord helt likt som i VM hjemme i stua, og trente på kvelden etter en lang dag på jobben hvor jeg også «konkurrerte» med mine kunder som imaginære dommere, sier Odd Steinar.

Underveis bestemmer Joar seg etter hvert for å starte eget kaffebrenneri i Vestfold og selger sin del av Supreme Roastworks. Magnus blir værende.

– Magnus er enestående på kaffebrenning, han har en sjelden fingerspitzgefühl, smak og luktesans som må være blant de beste i verden. Han kan fornemme den minste defekt i en kaffe. Mens jeg trener på kaffebrygging for VM i 2015, perfeksjonerer han brenningen av våre utvalgte bærtørkede bønner fra Etopia, hvor vi har en personlig relasjon til de som produserer kaffen vi skal bruke.

«Det høres merkelig ut, men jeg trente på kaffelaging hver dag.»

Skapte sirkus
Neste trekk fra Supreme Roastworks er djervt for bransjen. På dette tidspunkt er bærtørkede uglesett, av både gode og mindre gode grunner, Faktum er at produsentene har tatt tak i kvaliteten, og når Odd Steinar går til topps og vinner med slike bønner i kaffe-VM i 2015, er det en liten sensasjon.

– Det var helt vilt. Diskusjonene gikk høyt og bredt, og mange nektet å innse at det skjedde. I 2015 var vi bortimot alene med bærtørket i VM, to år senere var situasjonen snudd på hodet, og «alle» skulle bruke bærtørket.

Cars And Coffee 8

A-laget: Frida og barsjef Bjørn Arne har alle forutsetninger for en sterk, faglig påvirkning av Odd Steinar. Får vi se dem i VM?

Den tittelen skal Magnus ha stor kred for. Uten hans tilnærming til brenning, der er jeg 100 prosent sikker på at utfallet kunne blitt helt annerledes, sier Odd Steinar. Det å tørre å stå for noe, utenom det vanlige og ofte trygge, resulterte i

4-NM titler, 3 finaleplasser i VM og en VM-tittel.

På spørsmål om hva Supreme Roastworks er mest kjent for, kommer svaret kjapt:

– Bærtørkede bønner, og verdens beste svarte kaffe. Nakent og ærlig, kun rene råvarer brygget med norsk, rent vann.

Det kan være en av grunnene til at kaffebaren på Grünerløkka går svært godt. Om lag 10 prosent av kundene er drop-in eller turister, 90 prosent er faste kunder.

– Vi har fått vår del av forespørsler om franchise og samarbeid av ulik art. Men det har ikke vært aktuelt, fordi vi følte ikke at det var klaff i kombinasjonen av merkevarene. Men den dagen Porsche Center Oslo og hovedeier Hans-Henrik Riddervold tok kontakt, spisset vi ørene. Porsche hadde lekt med tanken om et showroom sentralt i Oslo. Men det måtte være «levende», og de hadde blinket ut oss som ønske for å skape trafikk. Pasjonen for perfeksjon, detaljer og kvalitet passet oss suverent, forteller Odd Steinar.

Maks konsentrasjon: Det er visse likhetstrekk mellom å teste vin og kaffe. God nese, trente smaksløker, erfaring og konsentrasjon er nøkkelfaktorer.

Cars & Coffee
Resultatet er Porsche Studio midt på Aker Brygge som lokker med Supreme Roastworks og Odd Steinar som barista. På 125 kvadratmeter er det plass til utstilling av bil, og det er folk som kan svare på spørsmål om Porsche. Det er også mulig å konfigurere sin egen bil, og det vil bli mulig å arrangere prøvekjøring derfra.

– Jeg er ydmyk for alt vi har oppnådd på disse årene. Akkurat da verden hadde satt seg litt for oss, tok den en helt uventet retning med Porsche. Og det er fantastisk moro å være med på reisen, som vi har klokkertro på. Nå står det om å finne formen på Porsche Studio og gjøre det mer kjent for de som holder til på denne siden av Oslo.

På spørsmål om det er noe ugjort, trenger ikke Odd Steinar tenke lenge.

– Pågangen fra utlandet er stor, og dagens brenneri har ikke kapasitet til å møte den. Som mikrobrenneri brenner vi omtrent 25 tonn kaffe i året, og etterspørselen tilsier at vi trenger å doble.

– Jeg trives enormt godt med å servere vår kaffe til kundene, og se fornøyde smil. Helst skal neste kopp være enda bedre enn den forrige. Slik er livet som barista hos oss. Og nysgjerrige kunder som vil lære mer om kaffe, bønner, smak og tilberedning, er favorittkundene. Det er så viktig å dele kunnskapen, og gi kundene den aha-opplevelsen om at kaffe kan være så uendelig mye mer enn bare kaffe.

Det kan hende Norges neste verdensmester stiger uvitende inn av døren i morgen og begynner å henge her.

Cars And Coffee 10