Drømmefangeren
Utgivelse: Norsk Porsche nr. 10 Tekst: Hilde Marstrander Foto: Øystein Haara

Drevet av drømmer

Drømmefangeren

I en alder av 28 år ble Hedvig Hjertaker verdens yngste kvinnelige Sydpolfarer. I 49 dager gikk hun alene i effektive minus 50 kuldegrader med en pulk på 104 kilo. Hun drømmer stort, setter seg mål, og når dem.

Hun er den moderne eventyreren. Tidligere har hun krysset Grønland, Hardangervidda, Finnmarksvidda og Jotunheimen, og besteget Sør-Amerikas høyeste fjell, Aconcagua. Ekspedisjonen til Sydpolen ble støttet av Porsche Center Bergen og Porsche Norge, og den elektriske Taycan er Hedvigs favoritt. Hun bor i Bergen, så da drar vi dit, og vi suser lydløst ut mot Osterøy i en Cross Turismo.

– Hvis du kunne velge på øverste hylle av Porscher, ville du gått elektrisk?

– Helt klart, svarer Hedvig, og røper at hun har lånt Taycanen før, fra Porsche Center Bergen. For helgeturer.

– Den flyter jo på veien. Andre biler kjører, denne flyter.

Til vanlig tar hun bena fatt, eller kjører samboerens kassebil.

– Det er en nyttebil, og vi hadde en kul road-trip i Sør-Europa med den

i fjor sommer. Men jeg har mange gode minner med bil ellers også.
Blant annet da jeg og mine tre søstre og foreldre dro på fjellet, og vi fikk lov til å ta med oss dyner og puter som fungerte som buffere for nærkontakt og «knuffing» oss imellom, ler hun. Vi spilte Game Boy og fikk servert mat fra mamma i fremsetet.

FORBEREDELSER: For å trene seg opp til turen gikk Hedvig i månedsvis i slakk oppoverbakke med to digre gummihjul hengende etter midjen – i tillegg til timesvis på helsestudio.

På startstreken
Denne gangen var hun avhengig av egne forberedelser Hedvig mistet moren sin, som hun sto svært nær, i 2020, og trengte å gå seg gjennom sorgen. Bokstavelig talt. I tillegg hadde hun slitt med utmattelsessyndrom i årene 2013—2014, som følge av kyssesyken. Hun forteller at hun hadde følelsen av å stå på startstreken, da senskadene etter utmattelsessyndromet endelig var over.

– Det virket som om alle andre hadde tatt racerbilen ut i verden. Sommeren 2015 gikk jeg Camino de Santiago, Nord-Spania på tvers, for å bevise for meg selv at jeg var frisk. Det ble en suksess. Siden da har jeg turt å drømme og langsomt sette høyere mål for meg selv.

De siste årene har Hedvig fått god trening i å drømme stort.

«Jeg gikk gjennom hele følelsesspekteret på reisen. Jeg lyttet til podcasts og pappas spilleliste. Sang høyt, gråt, følte fysisk smerte, lykke og mestringsfølelse.»

Sponsorship for overlevelse
Hedvig begynte å planlegge reisen til Sydpolen, og søkte sponsorship. Norrøna ble en annen kjærkommen samarbeidspartner, som spesialsydde den rosa skall-jakken hun hadde på seg under hele ekspedisjonen. Utstyrt med en ekstra kappe fra livet til godt over hoftene, mange lommer og med lange ermer. Den er fremdeles rosa, men bærer preg av ekstrem bruk. Den har vært gjennom det samme 49-dagers utilgivende isødet som Hedvig.


Hedvig hjertaker 5

OSTERØY Munchske omgivelser på Osterøy i denne flotte alléen som omkranser bilen og reisen.

Pippi på Polen
Hedvig følger drømmene sine på egne premisser, og det har hun åpenbart alltid gjort. Fra barnsben av har hun innhentet rekorder, som for eksempel åtte NM-titler i svømming – og hun tar stadig nye. Som den yngste kvinnen på Sydpolen regner hun med å havne i Guinness Book of Records til neste år. Tittelen er for henne egentlig ganske uinteressant; det var et personlig mål og mening med denne turen.

Hedvig følte for å utfordre seg selv, men gjorde solid research.

Hun skrev hundrevis av søknader om sponsorstøtte, og trente iherdig. Hun klippet av alle vaskelappene på klærne sine før hun dro (for å fjerne unødvendige desigram fra bagasjen), men tok med seg en Pippi-dukke med tjukke musefletter.

– Hvis jeg skulle ta med meg noen, måtte det jo bli verdens sterkeste jente. Pippi har en urokkelig tro på at alt kommer til å gå bra, og det føltes som et bra reisefølge, forklarer Hedvig med glimt i øyet. Faren, som er professor i fysikk, hadde laget playlisten «Six Heart AntArctic» (seks hjerter for familien Hjertakers seks medlemmer: fire søstre, mor og far) med band som Lyse Netter, Tears for Fears, Chaka Kahn og Coldplay. Og Hedvig gjennomførte. Som hun alltid gjør.

«Venner og familie var redde for at jeg skulle forandre meg, men jeg er fremdeles meg selv. Jeg er kanskje litt roligere. Man får tid til å tenke på 49 dager alene på vei til Sydpolen.»

Hedvig hjertaker 6

Sakte fremad
I Antarktis spiste hun spagetti bolognese 48 av 49 dager, men feiret med spagetti carbonara på julaften 2022. Hun tillot seg tre samtaler underveis: på bursdagen til samboeren Bjørnar, julaften og nyttårsaften. Telefon-samtaler med satelitt-telefon utfordret budsjettet, og hun hadde allerede brukt 1,2 mill. på turen. Underveis frøs solpanelet i stykker, og i en periode mistet Hedvig all kontakt med omverdenen.

– Hvert skritt ble en kamp. Og du må gå sakte. Enhver antydning til svette, for eksempel på ryggen, blir umiddelbart til is, så jeg måtte anstrenge meg for å ikke gå for fort.

Det er sommer i Antarktis i månedene oktober til mars, og Hedvig gikk turen 27. november 2022 til 15. januar 2023 og fikk oppleve midnattssolen.

– Det er kun vinden som skaper støy. Jeg så ingen dyr eller fugler, bare den hvite horisonten. Jeg husker at jeg ble helt satt ut første gang jeg satte meg inn i en bil etter hjemkomsten. Å kunne komme seg fremover uten å bruke kroppen føltes som en stor luksus!

Fortere fremad
I Porschen setter hun pris på oversiktlig og enkel navigering.

– Det er som å sitte i et romskip. Det er så enkelt å kjøre at det nesten ikke krever noen innsats, sier hun, og manøvrerer bilen opp og ned støvete og smale skogs- og byveier, som en proff. Bilen blir også støvete og værbitt etter en dag med fotograf og journalist på tur. Vi forflytter oss i stil fra gjemte perler i Osterøy til Sandviken, og nyter pappas groovy soundtrack. Det er bra lyd.

– Det er Bose, skyter hun inn.

Porsche kan skreddersy bilene etter kunders ønsker, men Hedvigs grunnbehov er godt dekket med denne Taycanen. I bagasjerommet er det plass til fotoutstyr, et par bager og to tjukke bildekk, som Hedvig siden sleper oppover i slakk oppoverbakke, som Sisyfos... om og om igjen. Vi tar bilder i Kossdalssvingane, som ikke tillater bil, men heldigvis tillater et råskinn av en dame med to tunge gummihjul.

Hedvig hjertaker 7

Selv er hun en naturkraft som kjenner nødvendigheten av å bevege seg sakte når det kreves. Men Hedvig trives også godt i oppvarmede seter i passe fart i lokale svinger. I modus SPORT+ hører man motoren jobbe. Når hun vrir hjulet på rattet, senker bilen seg dypere mot asfalten og ser enda råere ut. Som sportsutøver og rekordsanker er hun på evig jakt etter den perfekte balansen mellom det ekstreme og det komfortable.

– Kontraster skaper følelser, som igjen gjør livet mer minnerikt, synes hun. Hun frøs på seg frostskader i Antarktis, men liker å ha varmeelement i rattet hjemme.

Nå strømmer invitasjonene til motivasjonsforedrag inn, og Hedvig Hjertaker røper at selv om hun gladelig holder motivasjonsforedrag for små og store bedrifter i næringslivet, ligger hjertet hennes nærmest den neste generasjonen. Som snart 29-åring er hun en viktig røst i tiden – og en positiv påvirkningskraft.

– Alt startet med en drøm, for meg har den blitt til virkelighet, smiler hun.

Hedvig hjertaker 10
STØTTESPILLERE Hedvig forteller om en frustrerende jakt på støttespillere til ekspedisjonen. – Jeg møtte mange firmarepresentanter som nærmest prøvde å demotivere meg. Men Porsche Center Bergen bygget meg opp og var 100 prosent positive og til stede.