Insta-grønn
Insta-grønn
Fargen
Regndråper flyr horisontalt i lufta, vindkast slåss med dråpene om å velte vårt intervjuobjekt over ende. Slik er Vestlandet: rått og ubarmhjertig, men også friskt og herlig. Her må man selv velge å være et glimt av farge.

Utgivelse: Norsk Porsche nr. 6 Tekst: Christer Lundem Foto: Marius Beck Dahle

Frank Fylling (42) kommer fra Vestnes, nær Molde. Han står støtt i vindkasta, er hverken redd for vestlandske vinder eller det å skille seg ut. – Skal man få til noe, må man våge å stikke fram nesen, sier han bestemt. Eiendomsmegleren elsker å kjøre artige biler og er ikke redd for Janteloven. – Man må rømme fra det uendelige grå. Bare det å gå å kjøpe en ny Porsche er et steg utenfor A4-ramma. Når du i tillegg bestiller fargen Mamba Green, har du tatt et bevisst valg. Han smiler og kaster et raskt kjærlig blikk bort på bilen sin.

Det er imidlertid litt tilfeldig at Fylling endte opp med akkurat denne fargen. Egentlig hadde han bestilt en mer normal grå Taycan med et vågalt rødt skinninteriør. Ettersom Frank kjører 40 000 km i året, bytter han ofte biler. Denne gangen måtte en selges før en ny kom inn. Da bruksbilen Audi e-tron var solgt, var dessverre den planlagte grå Taycanen allerede levert.

Trollbundet på Instagram
Inspirasjonen kom fra uventet hold. På Porsche Norges Instagram-konto fant han reklamebilder fra Marius Beck Dahle. Beck Dahles bilder trollbandt Frank. På fotoene så man vill vestlandsnatur og en uimotståelig Mamba Green Porsche Taycan. Fylling ble forelsket der og da. Denne bilen måtte han bare ha! Dessverre var dette ikke helt enkelt – bilen tilhørte Jørgen Romestrand, som er leder for Porsche Center Ålesund. Sånne trivialiteter stopper ikke en engasjert eiendomsmegler. Etter å ha blitt plaget med lange mails og daglige telefoner, ga eieren til sist etter. Frank hadde endelig sin Mamba Green (fargekode M6S) Taycan. Nyansen er for øvrig oppkalt etter en svært giftig slangeart av mamba-slekten Dendroaspis, nærmere bestemt den østlige grønne mambaen som holder til i kystregionene i det sørlige Øst-Afrika. Fronten på en Taycan kan da også minne litt om en slange. Uansett skaper farge og bil reaksjoner. Mamba Green er ikke en kulør hentet fra Porsches arkiver, men et produkt av fremoverrettet filosofi.

Mamba Green 2
Mamba Green 3

Verden står nemlig ikke stille; det finnes skapende kreativ teknologi og farger som gir nye fornemmelser. Reaksjonene bilen vekker, får Frank til å dra på smilebåndet. – I grove trekk finnes det to typer respons: Enten «For en fantastisk farge!» eller «Oi, den var jammen grønn!». Uansett er ingen uberørte.

Fylling har hatt flere Porscher tidligere. Han liker kvaliteten og den helt spesielle følelsen du får av å kjøre en Porsche.
– Ingen andre biler har den kombinasjonen av driftssikkerhet og sportslighet som Porsche har, sier han, med trykk på adjektivene. – I Taycan har jeg både komfort og brutalitet. At bilen er elektrisk, er faktisk ikke noe jeg tenker på. Først og fremst er det en rå sportsbil. Tidligere var jeg kanskje litt mer forsiktig med valg av farger. Foruten en Guards red 991 GT3 Club Sport har bilene mine ofte vært grå eller sorte.

«Først og fremst er det en rå sportsbil.»

Vestlandets Walter Röhrl
Bilinteressen fikk han veldig tidlig. I barnehagen laget han racerbillyder og løp rundt med en tallerken i hånda som ratt. Onkelen kom alltid innom med forskjellige biler på tunet. Han hadde temmelig eklektisk smak. En dag sto en Fiat Croma Turbo der, en annen dag en Chevrolet Suburban.

Onkelens nysgjerrighet smittet over på den unge Fylling. Franks første bil ble en uvanlig Audi GT Coupé med den legendariske femsylindrede motoren. Ja, akkurat den samme motoren du hører brøle i rallyfilmer fra åttitallet med monsteret Audi Urquattro. GT Coupéen ble bygget om for å ligne en Urquattro og lakkert i safran-gull metallic. Med rally-tributen sin brummet unge Fylling rundt på krokete vestlandsveier og følte seg som Walter Röhrl. Dette var starten på en livslang pasjon og hyppige bilbytter.

I dag har Fylling hatt navnet sitt på over 80 vognkort. Porsche-reisen hans startet i voksen alder, med et minne fra barndommen. Naboen restaurerte en flott VW Boble, og Fylling likte alltid formen på den. Porsche 911 var i hans verden den enkle Boblen som med tiden forvandlet seg til en vakker prinsesse. Fyllings første Porsche ble kjøpt i 2002: En klassisk 911, en sølv 993 C4. Her startet reisen som har ledet til en grønn Taycan.

Ikke hvilken som helst Porsche, men en Mamba Green Taycan som kan få en lang vinter til å virke litt kortere. Vi ser Fylling og hans Taycan snirkle seg oppover fjellsidene som en slange. Gradvis forsvinner den som en grønn prikk inn i den grå tåka. Er det mulig at en farge på en bil kan få deg litt gladere? Etter å ha møtt Fylling og hans bil tror i alle fall vi det. Vi smiler selv i vår grå sedan på vei ned fra fjellene, mens vi drømmer at vi kjører en mambagrønn Taycan.