Kompakt kjøreglede i Bergen
Utgivelse: Norsk Porsche nr. 7 Tekst: Kjell Jørgen Holbye Foto: Even Mellum

Kjøreopplevelser

Kompakt kjøreglede i Bergen

Byen mellom de syv fjell har mer å by på enn Troldhaugen, Statsraad Lehmkhul og Bryggen. Like utenfor byen åpner landskapet seg til spektakulære kjøreopplevelser – og med Porsches egen kjentmann Ronny Sunde bak rattet var det duket for en erfaring av de sjeldne.

I ekte Bergens-stil har det regnet i tre dager – men som ved et mirakel trekker skyene seg unna, og solen titter frem, akkurat idet vi tar fatt på ruten Ronny har planlagt. Bergensområdet er åsted for en storstilt veioppgradering, så i starten går det sakte. Vi benytter tiden til en liten prat om Porsche Center Bergen i Fyllingsdalen, som ble overtatt av Autozentrum Sport sommeren 2021. Ronny er Daglig Leder i Porsche Center Bergen. Akkurat nå ser han frem til at senteret planlegger flytting.

– Vi er i gang med bygging av et helt nytt senter, og det blir utrolig flott. Det blir topp å kunne møte kundene i nye, romslige lokaler på Kokstad, like ved Flesland, forteller han mens vi smyger oss sørover gjennom ettermiddagstrafikken. Motoren brummer fornøyd, bilen gleder seg nok å strekke ut litt lenger fremme i løypa.

– Se, der er huset til Kygo, sier Ronny og peker. Den praktfulle villaen kan så vidt skimtes ytterst på Hopsneset. Vi har nettopp passert Fantoft stavkirke og er på vei til Fanafjellet og den første «fartsetappen». – Jeg elsker å sitte bak rattet og har vært bilinteressert hele livet, sier Ronny og trykker litt på gasspedalen. Trafikken har løst seg opp, og vi kjører langs idyllisk engmark. Når vi nærmer oss Fana langs Sjølinjen, er veien igjen under bygging. Det er strekningen Bergen–Stavanger som skal fornyes. Veien går langs Nordåsvatnet, som Gamlehaugen, kongeboligen i Bergen, har utsikt over.

– Fana er liksom Bergens svar på Bærum, sier Ronny. – Den nye veien, som blir hovedveien fra Fana til Os, ble faktisk påbegynt allerede i 1985, så nå tipper jeg at jeg ikke er alene om å glede meg til den blir ferdig, ler han.

Kjoreglede I Bergen 5

På hjemmebane: Ronny Sunde føler seg hjemme bak multifunksjonsrattet på 911-en.

Toppturjakten
Vel inne i Fana tar Ronny til venstre og inn mot Fanafjellet. Fjellet har stor symbolverdi, men er ikke et av de syv, forklarer Ronny, som selv er med i jakten på toppturer i Bergensområdet.

– Så langt har jeg 71 av 96 inne, sier han og viser meg telefonen med appen som bekrefter det han sier. Imponerende, tenker jeg idet Porschen girer ned og vi tar fatt på veien opp på fjellet. Når Ronny i tillegg aktiverer Sport mode, knurrer det illevarslende i motoren, men to mopedister har valgt samme rute i dag. Fjellet blir forsert i et bedagelig tempo, men du verden for et morsomt kjørelandskap. Plutselig er vi midt i skogen, og veien snor seg oppover mot toppen. Der får vi utsikt over Lysefjorden der nede. Til sammen er Fanafjellvegen to kilometer lang, og er som en slags Trollstigen i Bergens-området – men sentrumsnært og vel verdt et besøk.

Neste etappe går langs fjorden og mot Solstrand og Os, som nå er del av den sammenslåtte Bjørnefjorden kommune. På veien passerer vi Lysekloster, grunnlagt i 1146 og i drift til 1536. I dag er klosteret restaurert og er egnet til gårdsdrift. Om du er riktig heldig, kan du kanskje få et glimt av Den hvite damen, som etter sigende vandrer hvileløst rundt i området etter å ha blitt påkjørt av en traktor i 1960.

– Følg med nå, sier Ronny etter at vi har passert klosteret og gir pådrag. Veien går her gjennom tett skog, og kjent som han er i området, vet han at det kommer et hopp lenger fremme, og vi nærmest letter i setene idet vi forserer det. Med hoppet vel overstått bærer det gjennom Os sentrum med idylliske Bjørnefjorden. Vi tenker oss å ta en stopp ved Solstrand, blant annet for å ta bilder.

Kjoreglede I Bergen 6

Vi kjørte: 2021 Porsche 91 Carrera 4S i fargen Guards Red. Hestekrefter: 450 hk. Akselerasjon: 0–100 på 3,6 sekunder

Oppstigning til Kvamskogen
Fra Solstrand kjører vi Heggelandsvegen. Vi er på vei mot Kvamskogen, og Ronny underholder med Porsche-historier fra inn- og utland. Vi er på vei mot Rolvsvågen, og noen skolebarn står i veikanten og klapper idet vi kjører forbi i vårt røde vidunder. Rolvsvågen går langs

Holmefjorden, og bilen sparker meg i ryggen når Ronny slipper løs noen av kreftene under panseret langs vannet. Han girer ned med den lynraske PDK-kassen, og vi får et kort glimt av hva bilen er god for.

– Det er nesten så man håper på litt ujevn veibane, så vi kan merke hvordan understellet spiser i seg dumpene, sier Ronny og gliser. Kombinasjonen av bil og vei her er perfekt, og vi kommer snart til Samnanger, der oppstigningen til Kvamskogen, som ligger 446 moh., kan begynne.

«Det er nesten så man håper på litt ujevn veibane, så vi kan merke hvordan understellet spiser i seg dumpene.»

Kjoreglede I Bergen 7

Rundt neste sving: Ruten byr på kurver der bilen virkelig får vise hva den er god for.

Symfoni ved 4000 omdreininger
– Kjører du til høyre her, kommer du til Baroniet Rosendal, sier Ronny og tar til venstre mot Norheimsund. Og for en oppstigning det blir. Venstrehånda til Ronny spiller symfoni med gir-hendlene på rattet, og den ikoniske analoge nåla som troner frem blant digitale instrumenter nærmer seg 4000 omdreininger. Det er nå bilen virkelig begynner å kose seg. Men så er det stopp, en foss blir for fristende som motiv, og fotografen stiger ut. Ronny benytter anledningen til å demonstrere Launch Control, og gliset blir sittende iallfall tre minutter. For noen krefter!

Kvamskogen åpenbarer seg. Her ligger hyttene tettere enn noe annet sted i Norge, og det er ikke vanskelig å skjønne. Dette er klassisk fjellandskap, og med skitrekk og milevis med skiløyper er dette bergensernes vintereldorado. Veien var tidligere en del av hovedveien mellom Bergen og Oslo, men det var ofte vanskelig å komme forbi alle bilene som var parkert i veikanten. Problemet opphørte da E16 over Voss tok over.

Tur-retur
Vi er enige om at dette er stoppunktet på ruten, så bilen snus, og vi vender nesen hjem. Men Ronny har et lite ess i ermet. Undertegnede skal nå flyet til Oslo, og på veien kjører vi forbi Osterøy. Fristelsen blir for stor, og vi kjører ut på broen som fører til Norges største øy som ikke vender direkte ut mot havet, innesluttet som den er mellom Osterfjorden, Sørfjorden og Veafjorden. Vi får bare en liten smakebit av øya før vi må fortsette videre, men dette er et nydelig landskap, der smale veier krysser gjennom et fruktbart kulturlandskap. Vel verdt å ta med seg.

Vel fremme på Flesland tar jeg farvel med Ronny og fotografen, full av inntrykk og ikke minst imponert over det som finnes like utenfor Bergens sentrum. Hele turen har tatt omkring fire timer, iberegnet stans for fotografering. En kjøreopplevelse som anbefales alle med litt tid til overs en lørdag formiddag.

Kjoreglede I Bergen 11

Bergen, så klart!: Ronny under det umiskjennelige Bergen-skiltet av den islandske kunstneren Ragnar Kjartansson.

Porsche Roads: Følg @norskporsche i Porsche Roads-appen og opplev kjøreruten selv .