Lille krokodille
Utgivelse: Norsk Porsche nr. 3 Tekst: Are Bye Foto: Adobe Stock

Modellbetegnelsen

Lille krokodille

Cayman biter fra seg også utenfor skatteparadiset i Karibia.

Selve ordet kan skrives både Caiman og Cayman, og det forekommer også med K, men uavhengig av lingvistene er betydningen den samme. Cayman er spansk, og betyr opprinnelig krokodille. At Porsche Cayman ofte kalles «den lille krokodillen», er derfor ikke så rart, men hvorfor valgte man dette navnet på Boxsters halvsøster med tak i 2006? Det kommer vi til.

Las Tortugas
Mange forbinder nok ordet med rikmanns- og skatteparadiset Caymanøyene, og det kunne kanskje være en like naturlig forklaring på bilnavnet som en liten krokodille som i all hovedsak holder til Sentral- og Sør Amerika. For den som er kjent på globusen, ligger Caymanøyene sørvest for Cuba i det karibiske hav, og angivelig skal Christoffer Columbus ha vært i traktene i 1503. Han kalte øygruppen for Las Tortugas, etter de mange skilpaddene i havet der. Navnet ble senere endret til Caymanøyene, og visstnok skal Sir Francis Duke ha æren for det. Han skal ha vært første engelskmann i land i 1586, og han skrev logg om mengder med krokodiller. Det kan ha vært kaimaner som i sin tid befant seg på øyene, men det kan også ha vært iguaner som ble feiltolket som krokodiller. Uansett ble øyene i praksis døpt om.

En predator
I dag er det paradoksalt nok ikke kaimaner et naturlig innslag på Cayman Islands, men la oss allikevel se litt nærmere på denne skapningen som Porsche valgte å oppkalle en bil etter. For hva er en kaiman?

Jo, vi snakker om et reptil som er en nær slektning av krokodillen. Den blir sjelden mer enn to meter lang, ofte bare en drøy meter, og den veier et sted mellom 5 og 40 kilo. En kaiman er en predator med få naturlige fiender foruten jaguar og anakonda. Den spiser mest fisk, insekter, fugl og små pattedyr, og den er naturlig aggressiv. Det siste er et viktig stikkord. Skrur vi klokka tilbake til 2006, ville Porsche ha en sportslig kupémodell som både prismessig og prestasjonsmessig skulle ligge under 911, men som var umiskjennelige Porsche i sitt DNA.

Spesiell avduking
En lett og leken bil med midtmontert, vannkjølt sekssylindret boxermotor som kunne bygge videre på interessen og entusiasmen som Boxster hadde skapt. Dette åpnet på mange måter opp et nytt marked, og navnet sier litt om at dette skulle være en rask, uredd utfordrer som kunne bite fra seg. Selvfølgelig ble den populær på finans- og statusøyene som deler dens navn. I februar 2006 skrev den eneste avisen på Caymanøyene, The Cayman Compass, om en noe spesiell avduking. Da var det fest på Boatswain’s Beach i West Bay, og regien var det den lokale bilforhandleren Autohaus som stod for. Innehaver Christian van der Bol solgte og reparerte nye og gamle Porscher, og gjør det fremdeles, og han hadde tatt inn to splitter nye Cayman S.

Æresgjesten Cassidy
Og ikke nok med det. I tillegg til en sølvgrå og en rød Cayman hadde han også importert en levende kaiman. En såkalt brillekaiman som hadde blitt hentet fra sitt naturlige habitat på Trinidad. Det seks år gamle hunndyret som hadde blitt avlet frem i fangenskap, hadde sågar fått navnet Cassidy, veide 20 kilo, og hadde selv satt unger til verden to ganger. Nå skulle den leve resten av sitt liv som en luksuriøs «Porsche Cayman» på Caymanøyene. Mens Cassidy gjemte seg i skyggen, med øyne og nesebor over vannflaten i sin lille tank, skinte bilene om kapp med sola. «Det er mye kraft i dette bilnavnet Porsche har valgt», sa van der Bol, og la til at han var «blown away» av at Porsche valgte et navn som spilte direkte på stedsnavnet til hans kjære øy. «Bilen er oppkalt etter krokodillen fordi den er liten, smidig, rask, og litt aggressiv», sa van der Bol foran et spent publikum. 13 år senere er «lille krokodille» minst like imponerende.